Werken met harde lappen in klei om dozen of kistjes te bouwen

werken met harde lappen in klei

Geschreven door Nele Samyn

Eerst en vooral…

Rechte dozen maken in klei begint natuurlijk eerst met je lappen uit te rollen.
Maak eerst je keuze over het soort klei je wenst te gebruiken en rol dan genoeg klei uit om al je delen uit te snijden. Een goede planning is hierbij wel gemakkelijk. Eerst teken ik uit wat ik juist nodig heb.


Vergeet ook je zijkanten niet mee te rekenen of deksels.
Het is uiterst belangrijk dat je delen allemaal op hetzelfde moment zijn uitgerold, zodat ze allemaal dezelfde droogtijd hebben. Delen die natter of droger zijn dan een ander zorgen voor scheeftrekken van je rechte doos.
Daarna laat ik mijn lappen op mijn houten tafel onder een laag plastiek drogen. Hoelang dit juist duurt hangt af van de weersomstandigheden of hoe warm het in je atelier is. Voelen en tasten is de boodschap.

Harde lappen… Maar hoe hard zijn die dan?

Met hard bedoel ik natuurlijk niet uitgedroogd, maar toch wel zo hard dat je in feite als met een legoblokje zou kunnen bouwen.
Ik merk in de vragen die ik krijg, dat mensen te vroeg beginnen aan het bouwen van hun dozen. De klei is nog te slap. Je moet rekening houden met het feit dat je nog met slip zal werken en een spons om je stuk op te netten.

Hulpmiddelen

Om de hoeken van mijn doos mooi recht te houden, maakte mijn man een hulpmiddel. Het is een bakje in mdf met perfect rechte hoeken waar ik mijn lappen kan inplaatsen

Bekijk hier de tutorial

Wens je op de hoogte gehouden te worden over workshops of andere tips and tricks stuur mij een mailtje op clay.obscuur@gmail.com om in te schrijven op de nieuwsbrief


Veel succes!

Groetjes

NeleMisschien hou je ook van…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping