Nerikomi: Steeds een verrassing!

bloembol in keramiek op maat

Geschreven door Nele Samyn

Wat is Nerikomi?

Nerikomi is een japanse techniek waarin men verschillende soorten klei (restjes klei of zelf ingekleurde stukjes) op een bepaalde manier met elkaar mengt, of tegen elkaar plaatst. Door te snijden door je stapel klei, ontstaat er een uniek patroon. In deze post zal ik jullie kennis laten maken met verschillende artiesten die hierin uitblinken. Voor mezelf is het één van mijn favoriete technieken. Hoe meer je het doet hoe meer je je eigen patroon ontwikkelt. Dat is niet het boeiende ervan, het is nooit hetzelfde.
Andere termen voor deze techniek zijn neriage of agaat.

Verschillende mogelijkheden…

Met pigment, volgens een strak patroon

In het eerste voorbeeld werkt de artiest met ingekleurde klei met pigmenten die ze volgens een bepaald patroon op elkaar stapelt. Daarna snijdt ze haar klei door en verkrijgt ze haar patroon. Het is een heel gestructureerd werkje waar je echt wel met je gedachten moet bijzijn. Voor wie juwelen maakt met fimo- klei zal deze techniek hen niet vreemd zijn. Het is op dezelfde methode opgebouwd.

Op de draaischijf

Artiesten die pottendraaien streven meer naar dit resultaat, supermooi hé!!

De methode van…Clay-Obscuur

Daarnaast heb je ook de methode die ik zelf toepas. Zoals de foto hierboven
De onvoorspelbare weg…
Ik werk niet met pigmenten waarmee ik de klei inkleur, maar met de pure kleuren van verschillende soorten klei. Je hebt enorm veel verschillende soorten klei.
Ik hou er enorm van. Ik leg je even mijn proces uit.

In mijn assortiment kan je vele soorten klei terugvinden. Er wordt gewerkt met witte klei, zwarte klei, rode klei, en grijze klei. Logisch dat ik daar heel wat resten van heb of stukken die ik minder mooi vind en niet in mijn shop wil plaatsen.

Al deze resten gooi ik samen in een emmer en laat die weken in water. Dat kan enkele daagjes of zelfs weekjes duren. Het hangt ervan af hoeveel tijd ik heb om aan de klei te werken.

Nerikomi
restjes droge klei
nerikomi
weken in een emmer met water….schoon werkske!!

In de volgende stap laat ik mijn klei opnieuw drogen op een kalkplaat. Wanneer die dan klaar is om opnieuw mee te werken hangt een beetje af van de omstandigheden waarin de klei kan drogen. Dat bepaal ik door te voelen aan mijn klei, niet alleen aan de oppervlakte, maar ook eens in het midden.

nerikomi
mmmmm, lekker!!!

Om het patroon nu te vormen plooi en snij ik mijn klei, tot ik tevreden ben met het resultaat. Om de één of andere reden bekom ik altijd streepjes. Ik vind ze prachtig, de lijnen die ik terugvind in het klei. De pure kleuren die niets extra’s vragen qua afwerking. Indien jij je ook waagt aan deze techniek dan zal je zien hoe jouw uniek patroon zich vormt en dat is nu juist waarom ik zoveel hou van deze techniek. De creaties zijn steeds enig in hun soort. Nooit kan er een tweede worden gemaakt, zelfs niet als je heel hard je best doet. Dus is dit de ultieme techniek om te leren loslaten!

Wabi sabi! De kunst van het leren loslaten, het komt zoals het komt en dat is ok!

nerikomi
mooi hé!!! en dit met restje.


Is je interesse gewekt?
In de workshop “Werken met restjes klei ” ga ik dieper in op hoe je nu juist tot jouw eigen unieke patroon komt.

Zelf geen verschillende kleuren liggen en wil je toch eens aan de slag met deze techniek?
In de webshop kan je een pakket restjes klei verkrijgen. Die heb ik al geprepareerd voor jou.


Verdere toepassingen

Met deze techniek kan je alles maken wat je hartje begeert. Het vraagt soms wel wat extra denkwerk en aandacht om je stuk af te werken. Gladmaken of effen wrijven gaat trouwens niet meer, anders smeer je het patroon uit, terwijl je juist wil dat dit uitgesproken is in je eindresultaat.
Om een bol te maken bijvoorbeeld is het niet zo evident.

Wie daar nog vragen rond heeft kan kijken naar de gratis tutorial op you tube.Hoe een bol maken in een mal

Simpel toch!

Met de gemarmerde klei kan je achteraf je naden niet bijwerken, daar heb je een aantal andere technieken voor nodig om toch tot een mooi resultaat te komen.

Daar kan je in de workshop “een bol maken in gemarmerde klei” meer over leren. In deze workshop leer ik jou stap voor stap hoe je een bol kan maken met de nerikomi techniek.


Voila!
Ik hoop dat je via deze techniek wat “Wabi Sabi” kan toepassen in je eigen creaties!
Veel succes

Stel gerust vragen of laat een reactie na
Lieve groetjes

NeleMisschien hou je ook van…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping