Leerharde klei…wat is da nu juist???

leerharde klei

Geschreven door Nele Samyn

Leerharde klei

Indien je al een paar online workshops van mij hebt gevolgd, vanop de website of via you tube, dan heb je mij al een paar keer horen praten over leerharde klei.
Soms in het werken met de klei zelf of soms in het decoreren van het stuk.
Maar wat is dat nu juist, vragen veel cursisten mij…
Jah, daar moest ik even over nadenken, dus besloot ik jullie mee te nemen in mijn bevindingen.

Maar wat is dat nu juist?

Leerhard is een fase in het droogproces van een creatie (dat kan een potteke zijn of een beeld of nog iets anders) in klei. Je ziet dat het nog steeds vochtig is, maar het vervormd niet meer als je eraan komt.

Hoe weet je wanneer een stuk leerhard is?

Indien je met witte klei werkt is het stuk dat je hebt gemaakt donkergrijs., je ziet dat het nog vochtig is. In tegenstelling tot een stuk dat kurkdroog of bone dry is een stuk lichter van kleur is en een poederachtig uiterlijk heeft.
Het voelt ook koel aan, waterkoud, zoals we dat in de volksmond noemen.
Om een duidelijke afdruk te maken met een vingernagel heb je een lichte druk nodig.

Wat kan je ermee doen in deze fase?

De leerharde fase leent zich erg goed om in te ”kerven”. Uitsnijdingen, zoals een deksel bijvoorbeeld snij je het best uit in deze fase. Ook decoraties maken door te krassen gaat het best in dit stadium van het drogen.

leerharde klei
tekst krassen gaat het best in dit stadium

De leerharde klei leent zich nu goed in het werken met engobes. Je hebt minder borstelstreken dan wanneer je het in de ”plastische” fase doet. De engobe droogt ook vlugger op de leerharde klei waardoor je wat rapper kunt doorwerken.


Andere toepassingen:

Een laatste tip…

een ongebakken creatie transporteren gaat ook het best wanneer de klei nog leerhard is, in kurkdroge toestand is je stuk heel poreus en is de kans op breken veel groter.


Misschien hou je ook van…

2 Reacties

 1. Craeye Cynthia

  Hallo Nele,
  Ik volg jou voornamelijk op fb en wat ik mij nu afvraag is ; kan ik ook letters schrijven met een keramiek potlood ipv een penseel te gebruiken? En doe ik dat best op lederharde klei of nà de biscuitbak? Geef je daar ook een lesje over ? Grtjs, Cynthia Craeye

  Antwoord
  • Nele Samyn

   Dag Cynthia, ik denk dat dat wel mogelijk is hoor. IK heb het zelf nog niet getest, maar als je een beetje bekijkt welk glazuur je erop plaatst…

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping