Help! Mijn glazuur vastgekoekt op de bodem!

glazuur vastgekoekt

Geschreven door Nele Samyn

Ooit dit al tegengekomen?? Je plant een dagje glazuren, ik zeg een dagje, want ik doe dat niet graag en meestal spaar ik dat wat op.
Vol goede moed ga je naar je atelier en je doet je ketel glazuur open en…. alles zit vast!! Glazuur vastgekoekt!!


Er is met geen hamer of beitel beweging in je glazuur te krijgen.
Ik kan je zeggen, het is een heel tijdrovende klus en stel dat je het weer gefixt krijgt, de dag erop heb je hetzelfde probleem.
Vroeger loste ik dat probleem op door mijn glazuur op te lossen met pehatine.
5 kg glazuur opgelost met 7.5 l opgeloste pehatine… Dat wordt al een prijzige situatie. En ook de droogtijd van glazuur met pehatine is toch wat langer dan met gewoon water en die tijd heb ik meestal niet ( ge weet wel mijn planning hé), maar verder geen kwaad woord over pehatine zulle, het is een supermaterie om met glazuur te werken.
Dus ben ik gaan zoeken naar iets anders.Maar eerst… Hoe komt dat nu dat je glazuur vastkoekt op de bodem?

Wanneer een glazuur vastraakt op de bodem dan komt dit in feite doordat de zwaardere deeltjes uit je glazuur naar de bodem zakken. Ze zijn te zwaar om in je glazuur te blijven zweven als het ware. Als je nu toch gaat glazuren met hetgeen bovendrijft dan zou je wel eens voor verrassingen kunnen komen te staan. Het kleur of effect zal heel anders zijn en dat wil ik niet. Ik wil een consistentie in mijn werk. Experimenteren mag en kan, maar niet met de bestelling van klanten (jammer hihi).
Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de suspensie van je glazuur.

Ten eerste: kan het zijn dat je teveel water hebt toegevoegd aan je glazuur.
Ten tweede: Als je glazuur in een erg warme of koude omgeving heeft gestaan.
Ten derde: Je glazuur heeft te lang blijven staan en er is een bacterie in gegroeid.

Maar meestal is het, het teveel aan water die je glazuur nekt.

Wat heb ik daar nu op gevonden (Dank u internet!)
Bij het toevoegen van 1 tot 5 procent bentoniet kan je dit probleem oplossen.Wat is bentoniet?Bentoniet is een in de natuur voorkomende natriumkleisoort met deeltjes die zo klein zijn dat ze de grond waterdicht kunnen maken. Het bestaat voor circa 2/3 uit montmorilloniet.[1] (Bron: Wikipedia)

Dus…in feite is het een kleisoort. Maar veel glazuren bevatten ook een dosis bentoniet (ik vertel daar in een volgende post meer over).

Bentoniet in je glazuur gaat de flocculatie (vlokkenvorming) tegen. Het gaat het klonteren tegen zonder extra water toe te voegen.
Het is een Deflocculant zoals dat in de wereld van de keramiek wordt gezegd.
Andere deflocculanten zijn bijvoorbeeld soda en epsom salt.Hoe toevoegen aan je glazuur?Wanneer je glazuur is vastgekoekt aan de bodem van je emmer dan giet je eerst je resterende water ( is eigenlijk geen water, er bevinden zich nog elementen van je glazuur in) af in een andere emmer.
Deze vloeistof moet je zeker sparen om straks je glazuur weer op te lossen.

Als je dit gedaan hebt, dan kan je het glazuur meestal redelijk goed weer losmaken en verkruimelen.
Stelselmatig giet je het water er weer bij en mix het zootje met een mixer ( liefst niet je keukenmixer… ik spreek uit ervaring en mijn ventje was niet content)

1% bentoniet in poedervorm van je totale gewicht van je droog glazuur is genoeg.
VB. Als je 5 kg glazuur droog hebt, dan is 50 gram bentoniet voldoende.
Opgelet!! Nooit droog bentoniet in je vloeibaar glazuur toevoegen, het zal meteen klonteren. En dan heb je weer enkele daagjes te wachten eer je kan glazuren.


Hoe doe je het dan wel?Je lost eerst je bentoniet op in een beetje water. Dit laat je best enkele uren staan tot een nachtje. Dan giet je het bij je opnieuw opgeloste glazuur en mixt het mee.

Hiermee zou je probleem opgelost moeten zijn en zou even roeren met je klopper weer tot een mooi egaal glazuur moeten lijden.

In de tutorial geef ik jou nog wat meer uitleg

Misschien hou je ook van…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping