Duimpotjes…eindeloze mogelijkheden

Duimpotjes

Geschreven door Nele Samyn

Sinds de mens klei ontdekte..

Duimpotjes worden al gemaakt sinds de mens ontdekte dat hij kon graven in de bodem en er klei ontdekte. Dit is lang voor het ontstaan van de eerste draaischijf.
De eerste restanten van potten werden gevonden in China en dateren van (goed lezen!!!)….20000 jaar geleden!! Wat??
Waarschijnlijk startte het maken van duimpotjes uit noodzaak, om water vast te houden of voeding, maar gaandeweg begon men ook aan het esthetisch aspect te denken en ging men decoraties aanbrengen.



Waarom ik van duimpotten hou?


Wanneer je start met het werken met deze techniek zal je ontdekken dat het een meditatieve manier van kleien is. Je moet het bijna met je ogen dicht doen. Het vraagt concentratie om te voelen hoe dik je zit, welke vorm je stuk krijgt, hoe je je hand beweegt. Mindfulness ten top!!
Daarnaast vind ik het ook boeiend om met een minimum van materiaal en maximum resultaat te halen.


Wat heb je nodig?
Klei
beetje water
Misschien een mesje en borstel
En vooral jezelf…

Een duimpot hoeft bijna geen extra decoratie. Door het duwen met je vingers creëer je automatisch een textuur in je stuk. Het kan heel mooi zijn om die te bewaren in je creatie, maar soms maak ik ze ook effen. Het hangt af van wat je eindresultaat moet zijn. In een volgend artikel meer daarover.
Als je kiest om de textuur te behouden dan kan je glazuur daar heel mooi op worden. Je glazuur blijft als het ware een beetje haken aan de oppervlaktes die je vingers hebben gevormd.

Dit bedoel ik dus… mooi hé! (bron: Pinterest)

De techniek…

bekijk het gratis filmpje om meer te leren over de basistechniek van duimpotjes maken…

Figuratief werken met duimpotjes



Duimpotjes maken lenen zich niet alleen goed voor gebruiksvoorwerken, je kan er ook supergoed figuratieve creaties mee maken. In de online workshop van de vogels ga ik hier dieper op in.

Duimpotjes…Next level

Een heel aantal artiesten hebben het duimpotjes maken naar een hoger niveau getild.
Lilly Zuckerman, bijvoorbeeld! Lilly Zuckerman is een Amerikaanse keramiste, ze experimenteerde met vele technieken maar vond haar gading in het maken van duimpotten. In tegenstelling tot hoe ik zelf start in mijn filmpje vanuit een bol, start Lilly vanuit een platte lap. Ze vindt vooral het ritmisch werken van groot belang in haar werk. Bezoek haar website

Linda Draper levert volgens mij ook fantastisch werk. Ze straalt in de puurheid en eenvoud van haar creaties…Ze kiest er bewust voor om zo weinig mogelijk glazuur en kleur te gebruiken zodat ieder duwtje met haar vingers maximaal uitkomt. Wat kan ik zeggen? Je weet het waarschijnlijk al… Ik ben fan! Bezoek haar website





Misschien hou je ook van…

1 Reactie

  1. Martine Indeherberg

    Dankjewel Nele! Ik heb weer wat bijgeleerd, in theorie toch😀, nu de praktijk nog! Als jij het doet lijkt het wel simpel maar ik weet wel beter. Het vraagt heel wat ervaring om het zo mooi te doen.
    Ik heb er alvast van genoten ,
    Groetjes M .

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping