Bloemen in onderglazuur op klei

bloemen in onderglazuur

Geschreven door Nele Samyn

Waarom werken met onderglazuur als je ook met glazuur kunt werken?Wel in deze post leg ik jou uit waarom, maar ook hoe ik dit doe…

Maar eerst waarom


Je hebt dus engobe en sinterengobe (onderglazuur).
Engobe wordt gemaakt van fijne klei met oxides of pigmenten bij. Deze kun je enkel gebruiken op rauwe klei, dus niet op gebakken klei.
Het heeft zeker zijn voordelen om met engobes te werken. Ze hebben meestal een dikkere consistentie waardoor je bepaalde texturen kunt aanbrengen op je creatie enkel dmv je borstel, heel mooi, vind ik persoonlijk.

Zelf kies ik om onderglazuren te maken, het past beter bij mijn werk en het heeft ook het voordeel dat je het op rauwe klei, maar ook op biscuitgebakken klei kunt gebruiken. Je kan ook door je decoraties krassen, omdat je klei nog vers is.

Het is me zelfs al gelukt om nog decoraties met het onderglazuur te maken op geglazuurde stukken en deze dan nog eens op een lagere temperatuur te bakken, waardoor de decoratie ook ingebakken zit in je stuk. Heel interessant !

Ik leg jou even deze werkwijze uit:

Stel je hebt een creatie helemaal afgebakken op 1200 graden of zelfs meer, maar het bevalt jou minder goed of je had gedacht of de decoratie die eronder zit komt minder goed uit dan je had gedacht.

Wel, dan ga ik met het onderglazuur gewoon nog eens over de decoratie en bak op een lagere temperatuur (bij mij zou dat dan 1060 zijn) mijn stuk opnieuw.

Waarom op een lagere temperatuur bakken hoor ik jou denken? Als je op dezelfde hoogte bakt als voorheen dan gaat je glazuur op een bepaalde temperatuur weer smelten waardoor je decoratie ook in je glazuur zal smelten (trust me…ik spreek uit ervaring)
Door op een lagere temperatuur te bakken zorg je ervoor dat je decoraties toch ingebakken zijn, maar je glazuur begint nog niet te smelten dus behoudt je je kleur en je decoratie blijft mooi scherp.

Een ander voordeel van onderglazuur is het feit dat je geen 100 verschillende potjes moet staan hebben om verschillende toepassingen te doen. Zoals ik al zei werkt het op rauwe klei en gebakken klei en dat bespaart je toch wel wat plaats in je kast als je maar 1 soort materiaal nodig hebt.

Voor wie interesse heeft in het recept van mijn onderglazuur kan een mailtje sturen naar clay.obscuur@gmail.com, ik stuur het jou met plezier door.

Hoe gebruik je nu die onderglazuur?Eerst en vooral wil ik stilstaan bij het gebruik van je borstel. Die moet zacht zijn anders heb je strepen (wat ook wel mooi kan zijn als dat je doel is)
Ik heb een voorkeur voor zachte make up borstels… En ze zijn dikwijls nog mooi ook. In het filmpje eentje van Disney (hihi)

Het stuk waar je op schildert moet leerhard zijn (klik om uitleg te vinden over leerhard), dit zorgt ervoor dat je onderglazuur goed hecht aan je ondergrond, zonder het overmatig uit te wrijven.

Naar eigen keuze schilder je 1, 2 of 3 lagen (afhankelijk van de intensiteit van je laag) Dit geeft jou opnieuw de kans om te gaan experimenteren…

Daarop komen dan je bloemen. Hoe je dat doet kan je in het filmpje bekijken!


Veel succes!

Groetjes

NeleMisschien hou je ook van…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping